Kaykay Sporu Basketbola Göre Daha Güvenlidir!

Kaykay Sporu Basketbola Göre Daha Güvenlidir!

12 Kasım 2021 0 Yazar: Skatepark

Skateparklar veya diğer adıyla kay kay parkları, kullanıcılarının serbestçe kayarak eğlenmeleri, sosyalleşmeleri ve yeteneklerini geliştirmeleri amacıyla özel olarak tasarlanan alanlarıdır. Tutkuyla yapılan bu sporda gençler kayacak parkları olmadığı zaman, yaya ve araç trafiğinin olduğu sokaklarda, caddelerde, kaldırımlarda, meydanlarda, merdivenlerde ve rekreasyon amacıyla düzenlenmiş parklarda kayarak gerek kendi güvenliklerini gerekse de diğer insanların güvenliklerini tehlikeye atarlar. O nedenle standartlara uygun alanlar olarak tasarlanan kaykay parkları, bu spora ilgili duyanların güvenlikleri için olmazsa olmaz yerlerdir.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

 Norveç’te kaykayın yasaklanması: 1978-1989 yılları arasında Norveç kaykayı yasaklamış ve bu şekilde kaykaya yasak koyan tek ülke olarak tarihe geçmiştir. Yasağın sebebi çok sayıda kaykaycının kendini yaralaması idi. Kaykaycılar ise bu periyodu ormanın içinde gizli yerlerde rampalar kurarak ve oralarda kayarak geçirdiler. ABD’de ordu tarafından kullanımı: ABD Deniz Kuvvetleri özel timleri 9 0 ‘ l ı y ı l l a rı n s o n u n d a b i n a i ç i operasyonlarda kaykayın özellikle bina içerisinde manevralar yaparak keskin nişancı olup olmadığının tespiti konusunda ya r a rlı ol abil e c eğini düşünerek bir dönem denemeye almış ve tatbikatlarda kullanmıştır.

Çin Seddi üzerinden atlayış:

ABD’li kaykaycı Danny Way 9 Temmuz 2005 tarihinde Çin seddi üzerinden kaykayla bir atlayış yaparak ilginç bir başarıya imza atmıştır. Bu duvar üzerinden motorsuz bir araçla yapılan ilk başarılı atlayış olmuştur. Ayrıca bu atlayış için kurulan özel rampa dünya üzerinde kurulmuş en büyük kaykay sporuyla ilgili yapıdır.

Dünya Go skateboarding günü:

Tüm dünyada her yıl 21 haziran günü G o s k a t e b o a r d i n g g ü n ü o l a r a k adlandırılmakta ve bu özel günde değişik e tkinlikl e r düz enl enmekt edir.Bu etkinliklerin en önemli ve anlamlı tarafı ise topluca kaykay parklarında buluşma, yarışmalar düzenleme gibi aktivitelerin yanında genç yaşlı yüzlerce kaykaycının o gün hep birlikte sokak ve caddelerde gelişigüzel kaymalarıdır.

Dünyada kaykaycı istatistikleri:

 American Sports Data kuruluşunun 2002 raporuna göre dünya çapında 12.5 milyon kaykaycı vardır . Bunların yüzde sekseni 18 yaş altında ve yüzde yetmişdörtü erkektir. Kaykayla en yüksek sürat rekoru: Carlsbad, Kaliforniya’dan Gary Hardwick 26 Eylül 1998’de Fountain Hills, Arizona’da yapılan bir yarış esnasında aerodinamik bir elbise ve kask giyerek 63 mil / saat’lik (yaklaşık 100 km) bir hıza ulaşarak kaykay dünyası için tarihi bir rekora imza atmıştır.

 Dünyanın en büyük kaykayı:

Dünyanın bu en büyük kaykayı 3,5 m e tr e u z u n l u ğ u n d a v e 2 2 0 k g ağırlığındadır. Otomobil lastikleri üzerinde ilerler ve 11 kişiyi rahatlıkla taşıyabilir.